Expedition Kebnefjällen 2010

Tjo!
Förra helgen var jag och kära far och vandrade i fjällen, i kebnekaise-området. Vi körde upp till Nikkaluokta tidiget på torsdagsmorgonen, och började vandra mot Kebnekaise Fjällstation vid tolvtiden :)


Dom 19 kilometerna tog ungefär 5½ timme, och det var riktigt optimalt vandringsväder! Vi gjorde riktigt bra tid länge i början, men slutet gick tungt eftersom pappsen hade rejält ont i ena stortån. Men han är ju inte den som viker sig direkt, så det gick ändå finfint. Och nej, vi fuskade inte och åkte båten dom 6 kilometerna över Ladtjojaure, vi vandrade hela vägen. Båtturen är iofs rätt trevlig, så jag klandrar ingen som tar den. Men far och son älgade vidare efter renburgaren på "Lap Dånalds" vid bryggan ;)


När tältet var uppslaget, serviceavgiften betalad och maten upppackad var det middag och vad bjuder Chef Sundberg på om inte... taatadadaaaa: frystorkat!!
Men dom är inte så farliga, dom är egentligen rätt goda. Och framför allt är det så extremt enkelt och praktiskt. I med varmvatten och rör om, stäng påsen och vänta en stund, lite mer vatten och röra om mera, klart att äta. Tar typ ingen plats, och väger inget. Awesome :DDessutom hade det byggts om en del sen jag var upp dit senast, för ca två år sen. Hela servicehuset (som vi tältare får laga mat och duscha i för en symbolisk summa) var renoverat innuti inklusive köket och en mycket trevlig fikaterrass hade tilkommit. Riktigt najs feature i det nya köket: 20liters automatisk vattenkokare med kran. Frystorkat-matpåsarna blev plötsligt ÄNNU mer praktiska. Vilken måltid man än är sugen på tar det max sju minuter, de e inte illa!


Träffade en som gick frilufts nån klass under mig också, hon och hennes syrra jobbar tydligen där uppe. Sjukt länge sen man såg vissa från skolan, de va kul!
Dessutom träffade jag GANSKA OTIPPAT en som jag känner från Gran Canaria!! Världen är liten eller hur?? Också grymt kul. Dom va där med en utbildningsklass, trevliga människor :)

Andra dagen va det topptur som gällde. Vi såg dimman ligga som ett distinkt lock över topparna, men nere i dalen och på stationen va de ändå rätt ok så vi tänkte vi provar ju i alla fall! Och precis som det såg ut nerifrån så va verkligen som att gå in i en vägg, eller igenom ett draperi. Från klart och relativt fint till fem meters sikt på ett par sekunder. En liten stund senare kände vi av regnet, och vinden ökade optimistiskt till närmare storm. Pappa frös.
För er som känner er hemma i området kan jag sammanfatta; vi gick över Vierramvarre och ner i Kaffedalen, men sen käkade vi lunch (än en gång, prisa vare frystorkat!). När far och son vandrar själva sådär så älgar man ju på ganska ordentligt (ja tån va bättre andra dan), så vi såg ingen framför oss och tyckte inte det kändes kul att inte veta ifall alla bakom oss hade vänt pga vädret. Och pappa frös. Så vi vände.
Vi mötte några som pressade vidare mot toppen, men när vi pratade med dom sen konstaterade vi att de knappt hade vart värt det ändå för man såg inget och frös rätt hårt.
Så istället för att extrema oss upp till toppen gick vi ner i dalen och bara njöt av fjällkänslan. Kollade på forsen och såg solen en lång stund till å med faktiskt. Men man såg at locket över topparna låg kvar, så vi ångrade inte att vi skippade det.
På vägen tillbaka gick vi upp över Kaipak (liten trevlig topp precis brevid fjällstationen) så vi fick liiite toppkänsla i alla fall hehe.Tredje dagen var det hemvandring som gällde, och vi kom iväg ungefär åtta på morronen. Nervägen till Nikka gjorde vi klart fortare, på knappt 4½ timme.


På det hela taget var det tre underbart trevliga dagar. Inte så ofta man är själv bara jag och lille papps heller, de va väldigt najs :)


Kram på er gänget! Vi hörs igen :D

bokat och klart!

Jah! Nu var det bokat då, resan ner till varmare breddgrader. Färdas nedåt till hufvudsthaden 1a oktober, och vidare mot äventyrsön den 4e. Ska verkligen bli galet kul att komma ner igen. Glida in och ha koll från början, och bara njuta av livet hehe. The way it's supposed to be :D

Jag har verkligen njutit i fulla drag av sverige och luleå i sommar. Borta bra, oh ja. Men hemma är fan också riktigt bra. Hänga med alla underbara polare, solnedgångarna över älven, knalla med hunden i en riktig tallskog, paddla kajak på spegelblankt vatten, vara ute hela natten eftersom det ändå aldrig blir mörkt. Listan kan göras hur lång som helst :D

   


Men nu bär det alltså av ner till GC igen, om mindre än två månader. Och i år vill jag att fler kommer ner och HÄLSAR PÅ MIG! ;)
Puss och kram på er, vi hörs igen :D


sommaren sammanfattad!

Ja!
Jaha ja!

Jaså?

Dags att kicka igång det här gamla skrället igen nu alltså?

Ja varför inte.
Det är fan about frikkin time att jag skriver nåt nytt här nu. Inte för att jag har någon som läser här längre hehe, men bara för sakens skull. Om knappa två månader kommer jag sitta på Gran Canaria igen och skriva så att lilla far och alla andra glada människor kan se wtf I'm up to down there ;)


Eftersom jag inte har skrivit ALLS sen jag kom hem från ön kan jag ju (bara from the top of my head) försöka sammanfatta sommaren so far. Enjoy.

Kramade om hela familjen på flygplatsen.
Hälsade på den nya hunden.
Träffade och kramade alla min fina vänner.
Började spela underbara nördiga magic-kort igen.
Fick tillbaka mitt gamla jobb.
Lastat väskor i små flygplan (internationellt sett alltså) som aldrig förr.
Drack öl med vänner.
Jobbade extra på flygplatsen med att röja skog och städa runtomkring på området.
Drack vin med mor och syster.
Började inse att pengarna jag hade skulle ta slut innan första lönen från lastningen.
Tog på mig att med en kompis måla en grannes lada (typ stort uthus).
Målade på ladan.
Drack vin med en underbar barndomskompis.
Spårade ur och kysste henne, bad move...
Makes up and stays close friends.
Målade lite mer på ladan.
Går på krogen med syster yster.
Ochbarahoppsanfavanhände?????
Ny riktigt riktigt najs tjej!
Diskuterade filosofi, kärlek och meningen livet med en nära killkompis heela natten.
Cyklade med tjejen till hennes jobb, jag var ju ändå vaken... ;)
Målade på ladan.
Köpte ett paintballgevär.
Lirade paintball med mer än tio pers från jobbet, alla köpte egna bössor.
Sov över hos tjejen... igen :D
Spelade lasergame.
Lät mig villigt hookas när tjejen ställde Frågan.
Målade mer på ladan.
Fick betalt.
Lirade paintball.
Bakade bullar med tjejens mamma.
Firade tjejens lillasysters artonårsdag.
Fest och alkohol, tjejen freakar och vill ha space.
Klart hon får om hon vill ha det...
Tung vecka med mycke ensamhet.
Pratar ut med tjejen igen och fick svårt återfall på knarket som kallas kärlek.
Bra vecka, inte alls lika ensamt :)
Spelade volleyboll för första gången på läänge, så fantastiskt mycke roligare än jag mindes det!
Fick första lönen från lastningen.
Kunde nästan betala tillbaka det jag hunnit bli skyldig min mor...
Hjälpte annan barndomskompis flytta ut barn och prylar ur lägenhet på väg mot villa.
Målade takfönster på ladan och fick mer betalt.
Hjälpte annan granne att röja skräp och bära gamla sängar.
Konstaterade att knarket tagit slut och jag inte längre hade en ny tjej.
Började jobba 06.00 i morse men känner mig ändå relativt vaken.
Sitter och tänker på en fin tjej som jag gärna hade haft med mig till Gran Canaria... men men, nån annan gång i livet kanske :)
Blickar framåt, ut i världen och vidare i livet.


Så, det var i stora drag!
Har säkert missat en hel del, men då kanske jag kan lägga till det sen. Eller någorlunda löpande från och med nu, vad tror ni om det?? Så kan man kanske börja kalla det här för en blogg igen snarare än ett gammalt arkiv.

Ha det gott allihopa, vi hörs igen ;)

RSS 2.0