Skön dag, skön bok.

Daniel är en schysst kille. Kanske för schysst, men han vill ha det så. Ger oftare fördelar än nackdelar, även om det inte alltid är najs. Har ju spelat på snäll och glad hela livet, varför ändra ett vinnande koncept?
Har en ny syn på livet och folk. Danneman har vuxit en centimeter till och lärt sig nya saker i chefens favoritskola: LHS, Livets Hårda Skola. Fokuserad på jobbet på nya stället, sliter och ler. Njuter ju av kneget, och nu med rutin är det bara softare och softare. Mer tid att njuta, både av arbetet och fritiden.

Ledig idag, gillar livet i värmen. Hade varit cool med lite skidåkning men vad ska man göra. Trapped på en paradisö med värsta jobbet. Jävligt fint andrahandsval. Eller första hand förstås, annars hade han ju inte varit här. Tankarna: Glider ändå mot branta vita sluttningar och heta brudar i snygga skidkläder. Shit nästa säsong blir ännu bättre än den här, myser Daniel för sig själv på terrassen. Glida in och ha koll, köra på med ballaste kneget någonsin och sen dra till alperna lagom tills abstinensen börjar bli outhärdlig. Bättre planerat än i år.
Men den här säsongen är fan sweet den också, inget snack om det. Bergsguide på heltid och lekfarbror med ballaste kidsen på deltid: Livet rullar på. Efter fyra månader är det vardag. Och det är mer än tre månader kvar. Mer än ett halvår av värme och äventyr, och med sköna människor. Skidåkningsabstinensen kan ta sig. För i år i alla fall. Berg och hav i tjugo grader på andra sidan nollsträcket tar ändå upp all tid som finns. Mest panchos på stranden, men en och annan het brud. Helt utan skidkläder, eller mycket kläder alls. Få topless under femtio, men en cool bikini eller t-shirt heelt okej på en fin kropp.

Sovmorron: fick inte tag på polaren med bil före han hade dragit. Ingen klättring eller vandring idag alltså. Lördagar dykcentret stängt. Fan, va gör man själv en lördag?
Inte sugen på att leka med kidsen idag. Har varit där så mycke, och chefen vill väl ha någon dag i veckan utan kollegor inom synhåll. Det vill Daniel också för den delen.
Slutsatsen: Inget vidare spännande på hela dan. Soft förmiddag, käkat galet bra frulle med avokado och salami på rostade rågskivor. Yoghurt och ett par koppar Twinings’ Earl Gray. Tokmätt. Börjat med en ny bok, riktigt najs. Inte ny i hyllan, men ny framför näsan: ”Snabba Cash” av Jens Lapidus. Som förväntat jävligt intressant bok, och ballt skriven. Johan fattar. Anna fattar. Massa folk man känner som har läst den by now. Ni som inte har läst den fattar väl inte. Läs den, eller det här blogginlägget, så fattar ni nog hur den är skriven. Kul stil försöka härma.

Lutar åt gymmet, eller kanske löprunda. Shit, lördag: Gymmet stänger två. Klockan redan ett. Bäst att sjappa snarast så hinner man köra lite mage innan man drar ut på långtur bort mot öknen. Minst sju kilometer tur och retur, vissa hävdar det är mer än en mil. Måste kolla upp det sen. Upp till gymmet via Lenas internetcafé, laddar bara mobilen lite snabbt.
Skriver namn och träningsnummer på listan som sig bör. Drar igång. Träningsvärk från igår, men magen kan aldrig få för mycket. Har ju showat off dom svagt synliga magrutorna, men jagar sista lilla. Fånigt, trodde inte man skulle bli sån som jagar magrutor, tänker Daniel och ler för sig själv. Men det är ju så jävla nära. Svårt att låta bli.

Löpningen känns bra. Varmt som mierda mitt på dan, men vill få det bortgjort. Springer med bar överkropp och känner solstrålarna belägra huden. Men localbrännans murar kommer aldrig ge vika, väntar ut belägringen utan problem. Lär gå runt med minst fyra olika färgnyanser tatuerade på kroppen ända till nästa säsong, och då byggs det på igen.
Smällar man får ta. Lätt värt det, och har man bara tischen på sig är man plötsligt bara galet snygg och solbränd.

Duscha efter rundan, grymt skönt. Bästa schampot: Head & Shoulders Menthol. Känns som tigerbalsam några sekunder, riktigt rent och fräscht när man är klar. Downside är att man blir förbannat kall. Härdar ut, och tar på sig tjocktröja och strumpor.
Dåligt med livet i värmen: vill man ha strumpor är det dojorna som gäller, oavsett mängd svett och/eller kompislukt. Strumpor i sandalerna inte snyggt, till och med Danneman fattar det.

Men eftermiddagen inte lika varm. Svalt och mulet, blåsigt dessutom. Vad ska man hitta på resten av dagen? Blir inget äventyrande ALLS, cykeln hemma hos kollegan och orkar inte gå förbi där heller. Landar på busshållplatsen norrut, utanför det blekfula shoppingcentret i ljusrosa betong. Decathlon hägrar. Enorm sportbutik på ca en timmes avstånd med buss. Kanske nya billiga dojjor: Dom gamla superslitna.

Daniel sitter på hållplatsen, fortsätter läsa. Undrar varifrån han känner igen bruden som sitter längre bort. Ganska söt, men hon tittar bort. Nervöst på nåt sätt. Kanske jobbar hon på Spar, butiken där han brukar handla. Ja, det är det nog. Men alla mucheres som jobbar där brukar le så glatt och hälsa med ”¡Hola guapo!” när han kommer. Skit samma, man kan ju inte hälsa på alla här i världen.

En buss rullar in, men fel nummer. Åter till Jorge och JW och dom andra karaktärerna i boken. Läser vidare och tittar upp just som rätt buss rullar iväg från hållplatsen. Han reser sig hastigt. Hur i helvete kunde han missa den? Men schyssta killen springer inte fram och bankar på rutan. Återvänder till boken. Klockan bara tre och stället har öppet halva natten: Det kommer fler bussar.
Och det gör det. Bara en kvart senare är han på en annan buss, med fel nummer och fel mål, men samma färdväg. ”Mååålet e ju ingentiing, väägen e all-allallalla-lalla-lallaa.” Robban Broberg.

Hoppar av bussen. Nästangratis-klockan från Claes Ohlson visar strax efter fyra med stora svarta digitala siffror. Hungrig, men det får vara till senare. Vill varken lägga tid, pengar eller energi på det just nu. In på jätteaffären. Vandrar sakta omkring i havet av ordnat kaos: Fina rader med prylar. Fullt med folk som pratar. Barn som springer, skriker och spelar basket eller fotboll. Bollar studsar mellan kunderna. Alla tittar och känner, något för mig också.
Hittar schyssta tischar för löpningen. Tar två: En brun och en mörkgrön. En cool ljusgrön tröja av garanterad miljöproducerad bomull, för halva priset. Visst, låter bra. Men bara en av den.
Men skor viktigast. Var fan är skohyllorna. Daniel provar fyra olika par löparskor. Dom är bäst, kan man ha till allt. Vandringsskor jävligt trist att löpträna i.
Alla fyra är bra. Näst skönaste billigast. Dom blir det. Klen dämpning, men sjuka priset. 24€ för snygga grymma skor. Dom håller säkert ett halvår eller två.

Degar i kassan och smilar åt kassörskan. Söt brud som ler tillbaka. Siktet på bussen, hem och käka. Läser mera på bussen. Förbannat medryckande bok.
Lagar pasta som vanligt. Han känner sig som kungen av pasta by now. Fixar tomatgryta med paprika och bläckfisk. Mycket kanel, jävligt god krydda, och lite vitlök och svartpeppar. Färsk avokado på sidan och en clara att dricka. Blev riktigt gott.

Funderar på att dra ut. Men det får va. Fan vilken tjugotvååring man är, tänker Danneman men ignorerar normerna som vanligt. Synd förstöra så skön kväll med våldsamma högtalare och tjatiga inkastare. Brutala brudtorkan i lägenheten kan inte ens ändra inställningen ikväll. Läsa nån timme till och krascha låter mer i hans smak.

Inte exakt så det hände: Danneman hamnade ju här vid burken istället. Den gamla kassa laptopen utan batteri, som inte pallar dvd-skivor. Men duger att skriva på. Nu en sista kopp te och nåra sidor om Mrado och dom andra. Sen säng.
Han betraktar sitt verk, och hälsar på den trevliga serben som bor i lägenheten brevid när han går förbi terrassen. Killen söker jobb, men är ute och festar varje kväll. Inte Daniels stil. Nån gång ibland jävligt kul, men inte för ofta. Han snarkar snart som han brukar, ikapp med transferbussarnas nattliga lördagsbrus.

 


Kommentarer
Postat av: Broder J

Shiiiiiiiiit danne! Riktigt grymt och roligt skrivet alltså. Coolt att du får med så man får en verklighets känsla för allt du gör och att varje val får du en tanke framåt. Det där med författare borde du fundera på;)Inte som när Pelle och Anna rättade mitt personligt brev och CV dom skrattade så åt mina stavfel och glömdla punkter mm mm skämmdes som en hund:)!!Espero que recibe las cargas de coño y que donde el caucho :Dhoppas bara du och jag förstår det;P

2010-02-01 @ 04:41:56
Postat av: Annika

Riktigt bra skrivet Daniel!

2010-02-01 @ 12:52:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0